اولین کپسول درمانی هموفیلی
در آینده نزدیک بیماران مبتلا به هموفیلی تنها با مصرف یک کپسول قادر به درمان بیماری شان خواهند بود.
محققان مدرسه مهندسی (Cockrell) دانشگاه آستین تگزاس موفق به تولید یک کپسول زیست تخریب پذیر (Biodegradable) شدند که می تواند به اختلال خونریزی در بیماران مبتلا به بیماری ژنتیکی هموفیلی کمک کند. این کپسول دارای میکرو و نانو ذرات حاوی پروتئین درمانی هموفیلی B می باشد. این روش درمان نسبت به شیوه های معمول مانند تزریق بسیار ارزان تر و راحتر است. حدود ۴۰۰،۰۰۰ نفر در سراسر جهان دچار هموفیلی A یا B هستند که هر دو نوع به علت فقدان یک نوع پروتئین در خون ایجاد می شود. در هموفیلی نوع B، عدم وجود فاکتور ۹ (hFIX) که یک پروتئین انعقاد کننده است، منجر به بروز بیماری می شود.
نتایج این تحقیق در مجله بین المللی داروسازی (Pharmaceutics) به چاپ رسیده است.
بیماران دچار هموفیلی معمولا به علت هزینه درمان، عدم وجود پرسنل پزشکی آموزش دیده و عوارض جانبی ناشی از تزریق دارو، مشکلات متعددی را تجربه می کنند. این افراد به منظور جلوگیری از خونریزی بیش از حد، درد مفاصل و جلوگیری از بیماری های مفصلی در آینده بطور مدام مجبور به تزریق دارو هستند.
دکتر سرنا هوراوا (Serena Horava) محقق ارشد این پروژه در این باره می گوید: ” با توجه به فقدان درمان مناسب برای بیماران هموفیلی در کشورهای در حال توسعه، میانگین طول عمر این افراد ۱۱ سال است و دریافت خوراکی فاکتور ۹ برای این افراد بسیار مثمر ثمر خواهد بود.”
دکتر نیکلاس پپاس (Nicholas A. Peppas) مدیر انستیتو بیومتریال آستین و همکار این تحقیق، کاهش دفعات تزریق و عوارض جانبی آن در کودکان را یکی از اصلی ترین عامل و انگیزه این گروه برای شروع این تحقیق که به مدت ۹ سال طول کشید، می داند.
محققان در تلاش هستند که طرح دریافت خوراکی فاکتور ۹ در بیماران دچار هموفیلی B را در سیستم غذا و دارو امریکا ثبت کنند. در این روش درمانی فاکتور ۹ (hFIX) بطور کامل به مکان مورد نظر انتقال پیدا می کند. بزرگترین مشکل انتقال این ماده در بدن، محیط ناپدار و pH متغییر داخل بدن است. محققان برای حل این مشکل سیستمی طراحی کردن که با توجه به pH و آنزیم های درون دستگاه گوارش رهاسازی دارو در بدن درست انجام شود. این کپسول دارای ذراتی است که در مقابل آنزیم ها معده از تجزیه آن حفاظت می کند. هنگام ورود دارو به روده کوچک به علت pH این ناحیه کپسول متورم شده و شروع به تجزیه شدن می کند و در نتیجه دارو آزاد می شود.
بر اساس گفته دکتر هوراوا، مصرف دو عدد از این کپسول برابر با یک بار تزریق فاکتور ۹ می باشد. همچنین، محققان در تلاش هستند با تغییر و پیشرفت طراحی، طرفیت انتقال دارو در این کپسول را بیشتر کنند.
منبع: سایت بنیاد امور بیماری های خاص