درمان جدید بیماری ام اس

در  مطالعه جدید که توسط دانشمندان دانشگاه (Queen’s University Belfast) در ایرلند شمالی انجام شده است نشان داده شده است که چگونه ترمیم خودجوش مغز منجر به درمان مولتیپل اسکلروزیس می شود. . این تحقیق که با مطالعه بر روی موش و کشت بافت انجام شده است، برای اولین بار نشان داد که نوع خاصی از سلول های ایمنی بدن قادر به تولید پروتئینی هستند که باعث رشد مجدد میلین می شود.

این مطالعه در ژورنال عصب شناسی Nature به چاپ رسیده است.

نویسنده ارشد این تحقیق دکتر دنیس فیتزجرالد (Denise Fitzgerald) – انستیتو ولکام-ولفسون (Wellcome-Wolfson Institute ) طب تجربی – از این یافته به عنوان “یک گام مهم رو به جلو در درک چگونگی ترمیم مغز و نخاع به طور طبیعی” یاد می کند.

بیش از ۲٫۳ میلیون نفر در سراسر جهان، دچار مولتیپل اسکلروزیس (MS) هستند. بیماری که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت سیستم عصبی مرکزی، که متشکل از مغز، نخاع و عصب چشمی حمله می کند.

در این بیماری سیستم ایمنی به میلین – غلاف چرب، احاطه کننده رشته های عصبی- حمله کرده و آن را از بین می برد.

زمانیکه آسیب میلین افزایش پیدا کند، منجر به اختلال سیگنال های که از مغز در امتداد رشته های عصبی انتقال داده می شود، خواهد شد. این اتفاق باعث علائم وسیعی شامل ضعف در حرکت، خستگی مفرط، مشکلات بینایی، درد و تغییرات احساسات می شود.

اگر چه هر کسی ممکن است دچار MS شود، بیشتر در جوانان شایع است و در زنان دو تا سه برابر بیشتر  نسبت به مردان رخ می دهد.

هیچ مدرکی وجود ندارد که MS ارثی است، اما تصور می شود که ژن ها و همچنین عوامل محیطی خاص مانند کمبود ویتامین D و سیگار کشیدن را نقش مهمی در بروز این بیماری داشته باشند.

در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای MS وجود ندارد ، هر چند برخی از داروهای مورد تایید در کاهش تکرار بازگشت و به تاخیر انداختن پیشرفت بیماری تا حدی موثر هستند.

دکتر فیتزجرالد است انگیزه شخصی و علاقه حرفه ای به درمان MS دارند.  زمانی که او ۲۱ ساله بود، پس از تجربه یک وضعیت مشابه به نام میلین عرضی (transverse myelitis) مجبور به یادگیری مجدد راه رفتن شد.

در این مطالعه نقش سلول های ایمنی به نام سلولهای T(T cells )، در بیماری MS مورد بررسی قرار گرفت. این سلول ها با عبور از خون به سیستم عصبی مرکزی وارد می شوند.

دکتر فیتزجرالد و همکارانش کشف کردند که یک زیر گروه از سلول های T به نام سلول های T تنظیمی – که در تنظیم سیستم ایمنی بدن نقش دارند –  نقش مهمی در ترویج رشد مجدد میلین نیز دارند.

سلول های T تنظیمی از طریق اثر بر روی سلول ها الیگودندروسیت (oligodendrocytes)- سلول هایی که مسئول تولید میلین هستند- منجر به رشد مجدد میلین می شوند.

محققان دریافتند که سلول های T تنظیمی باعث تحریک تمایز سلول های پیش ساز به الیگودندروسیت بالغ می شوند.

آنها نشان دادند که موش های که دچار کمبود سلول های T تنظیمی هستند، بطور قابل ملاحظه ای در بازسازی میلین مشکل دارند، و هنگامی که سلول های T تنظیمی به آن ها تزریق می شود، میلین ها مجدد تولید می شوند.

محققان همچنین با استفاده از کشت بافت مغز، نشان دادند که سلول های T تنظیمی حتی در غیاب التهاب شدید منجر به میلین سازی مجدد و رشد سریع آن ها می شود.

آنها نتیجه گرفتند که نقش بازسازی مجدد سلول های T تنظیمی از نقش آنها در تنظیم پاسخ ایمنی بدن جدا است.

دکتر (Sorrel Bickley) در انتها می افزاید: ” این تحقیق هیجان انگیز به ما در درک چگونگی ترمیم میلین و ایجاد دیدگاه جدید برای درمان ام اس کمک می کند.”

مترجم: مهسا امام پور

منبع: سایت بنیاد امور بیماری های خاص


توسط

برچسب‌ها:

دیدگاه‌ها

یک پاسخ به “درمان جدید بیماری ام اس”

  1. بانک اس ام اس نیم‌رخ

    ممنون خلی خوب بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × 5 =